V rámci projektu Skutečně zdravá škola jsme na poslední lednový týden v naší školní jídelně naplánovali audit plýtvání jídlem a potravinami. Hlavním cílem bylo zjistit, proč žáci určité pokrmy nejí. Seznámili se s důvody, proč je důležité potravinami neplýtvat, ať už ve školní jídelně či doma. Do šetření jsme zapojili i starší žáky, kteří se svých spolužáků u okénka dotazovali, proč jídlo nedojedli, zda jim nechutná nebo toho bylo moc či nabízený pokrm neznají. Žákům jsme vysvětlili, že snížením množství vyhazovaného jídla snižuje škola svoji uhlíkovou stopu, snižuje se také množství jídla na skládkách a ve spalovnách. Zmenšují se samozřejmě náklady na nákup potravin i náklady na odvoz odpadu z jídelny. Učitelé informatiky se svými žáky na základě získaných dat vypracovali grafy na názorné zobrazení poměru hmotnosti zbytků vzhledem k hmotnosti vydaného jídla a počtu obědů.
Cílem celé akce bylo, aby žáci porozuměli opatřením, které vedou ke snižování plýtvání potravinami např. i tím, že si požádají u okýnka o menší porci jídla a přidat si mohou kdykoliv. A také, aby pochopili, že za hotovým chutným jídlem na talíři se skrývá spousta práce.
Bc. Kamila Švardalová