Odkaz na blog Skutečně zdravé školy ZDE!
Obhajoba certifikátu Skutečně zdravé školy
Již třetím rokem je naše škola zapojená do celostátního programu Skutečně zdravá škola. Teď v březnu se nám podařilo obhájit bronzový certifikát, který jsme již obdrželi před dvěma lety. A o čem tento mezinárodně oceňovaný projekt je? Je o zvýšení povědomí dětí o kvalitním stravování, původu surovin, omezení plýtvání, kultuře stolování a mnohém dalším. V naší jídelně při přípravě pokrmů využíváme čerstvé, sezónní suroviny převážně od lokálních a regionálních dodavatelů. Výrazně jsme omezili množství soli, nápoje již nedoslazujeme, bylinky si pěstujeme na vlastní zahrádce, nepoužíváme žádná nevhodná aditiva ani polotovary. Děti u nás mají každý den možnost výběru ovoce, ovocných kompotů a zeleninových salátů.
Zapojení se do projektu a splnění všech přísných kritérií k získání bronzového certifikátu považujeme u nás ve škole za velký úspěch, protože patříme k větším školám, s téměř pěti sty žáky. Stále se snažíme, aby jídlo bylo nejen kvalitní a zdravé, ale zároveň i chutné.
Obhajoba certifikátu je pro nás velkou radostí, ale i závazkem do budoucna. Chuť a motivace nám však nechybí.
Za tým Skutečně zdravé školy
Bc. Kamila Švardalová, koordinátorka projektu
Máme rádi jídlo, neplýtváme
V rámci projektu Skutečně zdravá škola jsme na poslední lednový týden v naší školní jídelně naplánovali audit plýtvání jídlem a potravinami. Hlavním cílem bylo zjistit, proč žáci určité pokrmy nejí. Seznámili se s důvody, proč je důležité potravinami neplýtvat, ať už ve školní jídelně či doma. Do šetření jsme zapojili i starší žáky, kteří se svých spolužáků u okénka dotazovali, proč jídlo nedojedli, zda jim nechutná nebo toho bylo moc či nabízený pokrm neznají. Žákům jsme vysvětlili, že snížením množství vyhazovaného jídla snižuje škola svoji uhlíkovou stopu, snižuje se také množství jídla na skládkách a ve spalovnách. Zmenšují se samozřejmě náklady na nákup potravin i náklady na odvoz odpadu z jídelny. Učitelé informatiky se svými žáky na základě získaných dat vypracovali grafy na názorné zobrazení poměru hmotnosti zbytků vzhledem k hmotnosti vydaného jídla a počtu obědů.
Cílem celé akce bylo, aby žáci porozuměli opatřením, které vedou ke snižování plýtvání potravinami např. i tím, že si požádají u okýnka o menší porci jídla a přidat si mohou kdykoliv. A také, aby pochopili, že za hotovým chutným jídlem na talíři se skrývá spousta práce.
Bc. Kamila Švardalová
Více fotografií ZDE!
Skutečně zdravá škola – jíme zdravě a pestře
Náš jídelníček ve školní jídelně je nejen správně vyvážený, ale také pestrý a chutný. A o to se každý den snaží naše milé paní kuchařky ve školní jídelně. Do jídelníčku tak zařazují nejen tradiční oblíbená jídla, ale přicházejí i s novými nápady a recepty. V poslední době jsme mohli ochutnat pokrmy z obiloviny zvané quinoa, černé čočky beluga, různé druhy vegetariánských placiček, kuskus či bulgur. Každý den mají také děti na výběr ovocný nebo zeleninový salát. Do našeho školního jídelníčku patří také mnohdy opomíjené, ale velmi zdravé ryby. K tradičnímu filé z tresky, lososu, jsme v poslední době mohli již několikrát ochutnat úžasný steak z tuňáka. To byla pochoutka. :)
Bc. Kamila Švardalová
Bronzový certifikát
Za splnění bronzových kritérií programu Skutečně zdravá škola jsme obdrželi bronzový certifikát. Zejména za kvalitní stravování dětí, za širší vzdělávání o jídle, spojení s místními dodavateli surovin a šíření osvěty v gastronomii i mezi rodiči.
Sdělení paní ředitelce ZDE!
Původ potravin
Kuchařský workshop
Ve středu odpoledne se celou naší školní kuchyní linula lákavá vůně čerstvě připravovaných pokrmů. Na kuchařský workshop k nám z Brna zavítala lektorka Skutečně zdravé školy paní Andrea Hrušková. Ukázala nám, že i vegetariánská příprava jídel může být velmi pestrá, chuťově i esteticky lákavá. Paní lektorka vařila a vše komentovala s takovým nadšením a zápalem, že svým pozitivním přístupem „nakazila“ všechny přítomné.
A co se podávalo? Samé dobroty! Mrkvové karbanátky s uzeným tofu, jáhelník, ovocný crumble s drobenkou z ovesných vloček, tvarohem a zakysanou smetanou, pomazánka z červené čočky s tempehem, šťouchané brambory s jáhlemi a restovanou cibulkou, pohanka v různých podobách, zapečená polenta se zeleninou a mnoho dalšího. Nejen těmito pokrmy budeme chtít obohatit náš školní jídelníček a věříme, že dětem bude chutnat. :)